Ga naar de inhoud

Over mijn werk

Ik ben theatermaker en ik gebruik voornamelijk theater, maar afhankelijk van de groep waarmee ik werk, maar ik uiteraard ook gebruik van andere technieken.

De belangrijkste methode waar ik erg veel gebruik van maak, is Theater van de Onderdrukten van Boal. Als mensen vragen wat het is, kan ik alleen maar antwoorden: “Kom eens naar een workshop.” Het is een elegante en zeer rijke methode om onderdrukking te onderzoeken, zowel externe als geïnternaliseerde onderdrukking, en -en dat is voor mij de cruks- hoe je ermee om kunt gaan. Deze prachtige methode brengt theater en analytisch denken samen en creëert een krachtige tool voor het oplossen voor allerlei soms overweldigende problemen.

Met kinderen heb ik gemerkt dat de methode van Theater van de Onderdrukten niet werkt. Je hebt wat afstand nodig om naar je eigen problemen te kunnen kijken. En daar heb ik enorm genoten van de piste die Bruno Bettelheim (De psychoanalyse van Sprookjes) voor mij geopend heeft: de ware betekenis van oude volksverhalen en oude kunst is vele vele malen dieper dan dat ik had kunnen bevroeden. De Jungiaanse manier van naar de wereld kijken heeft voor mij de psychologie en kunst samen gebracht.

Met name met de Afrikaanse migrantenmoeders, heb ik gemerkt dat het lichaam zo te lijden heeft onder de trauma’s die ze bij zich dragen, dat het soms moeilijk is om een eenvoudige theateroefening te doen. Ik begin met hun altijd met eenvoudige yoga oefeningen. Ik doe zelf ook nog altijd trouw mijn dagelijkse portie yoga en ik heb er enorm veel van geleerd. 

Ik heb een paar jongeren aangenomen om ze te coachen, het is een lang en rommelig traject waarbij ik vooral veel luister, maar waarin ik ook allerlei coachingstools aanreik zoals het bijhouden van een pijndagboek, het langzaam veranderen van slechte gewoontes en scenario’s schetsen om keuzes te maken.

Ik ben begonnen met een behoorlijk intensieve zelfstudie psychologie en op een dag haal ik er nog eens een diploma in. Als ik denk dat het helpt, deel ik met mensen de bescheiden kennis die ik heb over het verloop van trauma en over psychopathologie.

Type projecten

LABORATORIUM THEATER VAN DE ONDERDRUKTEN
THEATER MET KINDEREN
MOEDER-BABY
JONGEREN
WORKSHOPS EN LEZINGEN
KUNST EN WETENSCHAP
LANDBOUW